Solarne elektrane koriste fotovoltaične (PV) module ili panele za pretvaranje sunčeve svjetlosti izravno u električnu energiju. U zaglavlju članka je osnovni proces kako solarna elektrana funkcionira.

Solarne elektrane – bitni pojmovi

Solar panel odnosno fotonaponski (PV) moduli. Solarni paneli ili fotonaponski moduli su sastavljeni od silicijevih ćelija koje pretvaraju Sunčevu svjetlost direktno u električnu energiju. Kada fotoni Sunčevog svjetla pogode silicij u ćelijama, elektroni se oslobađaju, stvarajući električnu struju. 

DC odnosno generiranje istosmjerne struje: Električna energija koja se proizvodi u solarnim panelima je istosmjerna struja (DC, odnosno ‘direct current’). Višestruki solarni paneli su povezani kako bi se stvorio veći izlaz snage. DC karakteristika je da ima konstantan napon (V) i ide u jednom smjeru (od područja visoke gustoće elektrona na područje niske gustoće elektrona), te da je lako zapaljiva.

AC odnosno dvosmjerna struja (AC ili alternating current) se koristi u mreži i u većini uređaja (i.e. štekeri u kući). Karakteristika AC struje je da je ima izmjenu napona (V). Tu struju koristimo u strujnoj mreži.

Inverter odnosno pretvarač struje ima funkciju da istosmjerna struju (DC)  iz solarnih panela transformira u izmjeničnu struju (AC ili ‘alternating current’).

Utility grid ili Mrežno povezivanje odnosi se na električnu mrežu (i.e. kablovi koji divide struju do kuće). Energija koja se proizvodi u solarnoj elektrani može se koristiti za napajanje električnih uređaja u zgradi ili se može proslijediti natrag u električnu mrežu. Ako se proizvede više energije nego što se trenutno troši, višak se može prodati električnom distributeru (i.e. HEP).

Electric box ili razvodna kutija. Razvodna kutija je komponenta električnog sustava koja se koristi za spajanje, distribuciju i zaštitu električnih kabela, žica ili sklopova unutar električne instalacije. Ova kutija obično se koristi za stvaranje veze između više električnih vodiča ili kabela, omogućujući organizaciju i zaštitu tih veza. Ukratko, na nju se spaja vaša solarna elektrana. 

Meter ili power meter je mjerilo koje je glavni izvor informacija o količini električne energije koja je potrošena, proizvedena i puštena nazad u mrežu. Kao što smo ranije pokazali ona je izvor informacija za graf o dnevnoj proizvodnji i potrošnji.

Baterija u solarnoj elektrani je uređaj za pohranu viška električne energije koju proizvode solarni paneli tijekom sunčanih razdoblja. Ove baterije se koriste za akumuliranje energije kako bi se mogla koristiti kada sunčeva svjetlost nije dostupna, kao što je noću ili za vrijeme oblačnih dana. Baterija se koriste u hibridnim i off grid solarnim elektranama.

Leave A Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)