...

Solarni paneli

Tablica sadržaja

U današnje vrijeme, solarni paneli predstavljaju inovativno rješenje za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, čime pridonose smanjenju emisija stakleničkih plinova i očuvanju okoliša. No, kako točno solarni paneli funkcioniraju, od čega se sastoje, i kakve su njihove prednosti i ograničenja?

U ovom tekstu istražujemo ključne komponente solarnih panela, različite vrste panela te njihov ekološki utjecaj, pružajući sveobuhvatan uvid u ovu važnu tehnologiju obnovljive energije.

Što su solarni paneli?

Odmah na početku, pitamo se od čega se sastoje solarni paneli? Solarni paneli, ili solarni fotonaponski paneli, sastoje se od različitih komponenata koje zajedno omogućuju pretvaranje sunčeve svjetlosti u električnu energiju. Glavne komponente solarnih panela uključuju:

Fotovoltaičke ćelije: Fotovoltaičke ćelije su srce svakog solarnog panela. Izrađene su od poluvodičkih materijala, obično silicija, koji reagiraju na svjetlost i stvaraju električnu struju kada su izložene sunčevoj svjetlosti.

EVA film: Ethylene Vinyl Acetate (EVA) film je sloj koji povezuje fotovoltaičke ćelije i štiti ih od vanjskih utjecaja poput vlage i mehaničkih oštećenja. EVA film također pomaže u očuvanju električne izolacije unutar panela.

Okvir solarnih panela: Fotovoltaičke ćelije su postavljene na površinu staklenog panela, koji služi kao zaštita od vremenskih utjecaja. Okvir oko panela pruža čvrstoću i potporu panelu, omogućujući lakšu montažu na krovu ili postolju.

Antirefleksni premaz: Površina staklenog panela često je prekrivena antirefleksnim premazom koji smanjuje odraz svjetlosti i povećava apsorpciju sunčeve energije.

EVA i stražnji film: Na stražnjoj strani fotovoltaičkih ćelija nalazi se još jedan sloj EVA filma, s tzv. stražnjim filmom, koji također služi zaštiti i podršci panela.

Okovi za montažu: Solarni paneli često imaju okove za montažu koji olakšavaju postavljanje panela na krovove, postolja ili nosače. Okovi su različiti ovisno da li se radi o ravnom ili zakrivljenom krovu, odnosno da li se postavljaju na betonsku ili drvenu bazu.

Kalkulator uštede

Prvi korak za izračun vaše solarne elektrane.

Kako izabrati solarni panel

Kako birati između monokristalnih, polikristalnih i amorfni silicijskih panela?

Monokristalni paneli se raspoznaju po crnoj boji ćelija, dok polikristalni paneli imaju tamno plavu boju ćelija. Svaki tip panela ima svoje prednosti i nedostatke. Evo nekoliko aspekata koje trebate uzeti u obzir pri odabiru:

Monokristalni paneli

Učinkovitost: Monokristalni paneli obično imaju najvišu učinkovitost među svim tipovima panela. To znači da će proizvesti više električne energije s istom površinom panela. Također su učinkovitiji pri većoj razlici u temperaturama.

Manji prostor: Monokristalni paneli su obično manji i potrebno je manje prostora za instalaciju iste proizvodne kapaciteta.

Veća cijena: Monokristalni paneli su često skuplji od drugih vrsta panela, ali imaju veću učinkovitost, što ih čini dobrim izborom za ograničen prostor na krovu.

Polikristalni paneli

Učinkovitost: Polikristalni paneli su nešto manje učinkoviti od monokristalnih panela, ali su obično cjenovno povoljniji.

Dostupnost: Polikristalni paneli su često široko dostupni na tržištu i dolaze u različitim veličinama i kapacitetima.

Pristupačna cijena: Polikristalni paneli obično su ekonomičniji od monokristalnih panela i predstavljaju dobar izbor za one koji žele postaviti veći solarni sustav po pristupačnijoj cijeni.

Amorfni silicijski paneli (tanka-film paneli)

Fleksibilnost i lakša instalacija: Amorfni silicijski paneli su tanki, fleksibilni i mogu se instalirati na različite površine, uključujući zakrivljene i nagnute površine.

Niža učinkovitost: Amorfni paneli obično imaju nižu učinkovitost u usporedbi s kristalinskim panelima, što znači da će trebati više površine za postizanje istog proizvodnog kapaciteta.

Manja otpornost na vremenske uvjete: Amorfni paneli su osjetljiviji na vremenske uvjete i mogu degradirati brže tijekom vremenskih izazova.

Koliko struje proizvede solarni panel

Kako rade solarni paneli?

Kada sunčeva svjetlost padne na površinu solarnog panela, fotovoltačke ćelije apsorbiraju fotone svjetla i oslobađaju elektrone, stvarajući jednosmjernu električnu struju. Ova struja se kroz inverter pretvara u dvosmjernu struju koja se onda koristi za  napajanje električnih uređaja ili se preusmjerava u baterije za pohranu energije.

Koliku površinu krova zauzimaju solarni paneli

Površina koju zauzimaju solarni paneli ovisi o tipu panela, efikasnosti panela, klimatskim uvjetima, orijentaciji panela i drugim faktorima. Generalno, možete koristiti prosječnu vrijednost da 1 kW solarnih panela zauzima otprilike 6 četvornih metara prostora na krovu.

Vijek trajanja – solarni paneli

Potencijalna degradacija: Tijekom vremena, solarni paneli mogu iskusiti degradaciju, što znači da će njihova učinkovitost postupno padati. Proizvođači panela obično jamče minimalnu učinkovitost nakon određenog broja godina, obično 80% do 90% originalne učinkovitosti nakon 25 godina.

Vijek trajanja solarnih panela: Većina solarnih panela ima garantirani vijek trajanja od 25 do 30 godina ili više. To ne znači da će paneli prestati raditi nakon tog perioda, već da će i dalje proizvoditi električnu energiju, ali možda smanjenim učinkom.

Panel sa sniženom učinkovitosti korisni na osunčanim područjima: Dobar broj panela koji su instalirani prije 40 i više godina i dalje su u funkciji. U razvijenijim zemljištima sa manjom solarnom pokrivenošću (sjevernije geografske širine) već postoji praksa gdje se ti paneli mijenjaju i rabljeni se prenose na južnije geografske širine (i.e. Afrika) gdje i sa 85% učinkovitosti mogu imati veliki učinak u proizvodnji energije.

Drugim riječima, panel s 85% učinkovitosti na izrazito osunčanom području (jug Europe) imat će isti efekt ako panel sa 100% učinkovitošću na manje osunčanom području (sjever Europe). Hrvatska spada u jako osunčana područja (Wikipedia)

Održavanje: Redovito održavanje i čišćenje solarnih panela može produžiti njihov vijek trajanja i održavati učinkovitost.

Koji je učinak panel ploče

Učinak ili proizvodnja električne energije jednog solarnog panela ovisi o nekoliko čimbenika, uključujući snagu panela, geografsku lokaciju, kut panela prema suncu, orijentaciju panela i klimatske uvjete. Ključna mjerna jedinica za snagu solarnih panela je vatom (W) ili kilovatom (kW). Tipična snaga solarnih panela varira od 250 W do 550 W po panelu, iako postoje i paneli s većom snagom.

Kako rade solarni paneli?

Solarni paneli – održavanje

Održavanje solarnih panela važno je kako bi se osigurala dugotrajna i učinkovita proizvodnja električne energije. Evo nekoliko osnovnih smjernica za održavanje solarnih panela:

Redovito čišćenje: Solarni paneli mogu se prljati od prašine, lišća, ptica i ostalih nečistoća. Redovito čišćenje panela pomoći će u održavanju njihove učinkovitosti. Preporučuje se čišćenje barem jednom ili dva puta godišnje, ovisno o uvjetima okoline.

Bezopasni čistači: Pri čišćenju solarnih panela koristite nježne i neutralne deterdžente, te mekane četke ili spužve kako biste izbjegli ogrebotine na površini panela. Također, pazite da voda ne prodire u unutrašnjost panela.

Inspekcija na znakove oštećenja: Redovito pregledavajte solarnu opremu na znakove oštećenja, poput pukotina u staklu, korozije ili oštećenih kabela. Ako primijetite probleme, odmah se posavjetujte s profesionalnim serviserom ili instalaterom.

Pratite sjenu: Ako okolna vegetacija raste i stvara sjenu preko solarnih panela, to može smanjiti njihovu proizvodnju. Održavajte vegetaciju pod kontrolom kako biste osigurali optimalnu proizvodnju energije.

Zaštita od ptica: Ptice i drugi mali organizmi mogu se skloniti i gnijezditi između panela i okvira, što može uzrokovati kratki spoj i smanjenje učinkovitosti. Instalirajte zaštitne mreže ili druge prepreke kako biste spriječili pristup pticama i štetočinama.

Provodite redovito održavanje invertera: Inverter je ključna komponenta solarnog sustava i mora se redovito servisirati kako bi se osiguralo ispravno funkcioniranje.

Praćenje i nadzor: Koristite sustav za praćenje i nadzor kako biste pratili performanse solarnih panela i identificirali eventualne probleme na vrijeme. Sustav će vam omogućiti praćenje proizvodnje energije i bilježenje izvanrednih događaja.

Solarni paneli cijena poticaji

Optimalna pozicija panela

Optimalan kut instalacije panela?

Ako se nalazite u sjevernoj hemisferi, paneli bi trebali biti usmjereni prema jugu kako bi maksimalno iskoristili sunčevu svjetlost. Optimalni kut nagiba panela obično bi trebao biti jednak geografskoj širini lokacije. To znači da će, na primjer, solarni paneli u Zagrebu u imati optimalni kut od oko 45 stupnja prema jugu.

Kako orijentacija utječe na rad panela?

Na sjevernoj hemisferi pozicioniranje solarnih panela na sjever imat će ovaj efekt:

Manja proizvodnja električne energije: Paneli koji su orijentirani prema sjeveru primaju manje sunčeve svjetlosti i proizvode manje električne energije tijekom dana u usporedbi s panelima orijentiranim prema jugu.

Niži faktor iskorištenja: Faktor iskorištenja solarnog panela (eng. capacity factor) koji mjeri stvarnu proizvodnju električne energije u odnosu na maksimalni potencijal, bit će manji za panele orijentirane prema sjeveru.

Veći potreban broj panela: Da biste nadoknadili smanjenje proizvodnje uzrokovano sjevernom orijentacijom, možda će biti potrebno instalirati veći broj panela kako biste dobili željeni kapacitet proizvodnje.

Dostupan prostor za postavljanje panela na krovu ili na nekom drugom postolju ograničen, a sjeverna orijentacija je jedina mogućnost, solarni paneli i dalje mogu pružiti određenu korist u proizvodnji električne energije. Također, u nekim dijelovima svijeta gdje su cijene električne energije vrlo visoke, čak i manja proizvodnja električne energije iz sjeverno orijentiranih panela može biti ekonomski isplativa opcija.

Kako čistoća površine utječe na rad?

Zbog toga je redovito čišćenje solarnih panela važno kako bi se održala njihova učinkovitost. Čistoća površine panela može se održavati čestim čišćenjem vodom ili specijalnim čistačima i mekim četkama. Niže su navedeni efekti smanjene čistoće površine solarnog panela.

Smanjenje proizvodnje energije: Prljava površina solarnih panela može blokirati prolaz sunčeve svjetlosti do fotovoltaičkih ćelija, smanjujući količinu svjetlosti koja se apsorbira i pretvara u električnu energiju. To rezultira smanjenjem ukupnog kapaciteta proizvodnje električne energije.

Smanjenje učinkovitosti: Solarni paneli postaju manje učinkoviti kada su prekriveni prašinom, lišćem, pticama izmetom i drugim nečistoćama. Gubitak učinkovitosti može biti posebno primjetan tijekom dužih razdoblja kada paneli nisu očišćeni.

Produljenje vremenskog razdoblja povrata: Povećana čistoća panela pomaže u postizanju bržeg povrata investicije u solarnu energiju. Kada paneli rade na maksimalnoj učinkovitosti, brže će generirati električnu energiju i smanjiti troškove za električnu energiju iz mreže.

Zaštita od pregrijavanja: Solarni paneli se zagrijavaju tijekom rada, a prašina i nečistoće na površini mogu povećati njihovu temperaturu. To može dovesti do pregrijavanja i smanjenja učinkovitosti panela, kao i kraćeg vijeka trajanja.

Solarni paneli za struju

Ekološki učinak solarnih panela

Solarni paneli imaju pozitivan ekološki učinak i pridonose smanjenju štetnih utjecaja na okoliš na nekoliko načina. Evo nekoliko ključnih aspekata ekološkog utjecaja solarnih panela:

Smanjenje emisija stakleničkih plinova: Solarni paneli proizvode električnu energiju bez emisija stakleničkih plinova kao što su ugljični dioksid (CO2), što pomaže u suzbijanju klimatskih promjena. Korištenje solarnih panela umanjuje potrebu za fosilnim gorivima, što su glavni izvori emisija stakleničkih plinova u sektoru energije.

Smanjenje onečišćenja zraka i vode: Proizvodnja električne energije iz solarnih panela ne rezultira emisijama štetnih tvari koje mogu onečistiti zrak i vodu. Solarna energija ne stvara onečišćenje koje proizvode fosilna goriva, poput sumpor-dioksida i dušikovih oksida koji pridonose smogu i kvaliteti zraka.

Smanjenje potrošnje vode: Većina konvencionalnih elektrana, uključujući termoelektrane i nuklearne elektrane, zahtijevaju velike količine vode za hlađenje. Solarni paneli ne zahtijevaju vodu za svoj rad, što je posebno važno u područjima s oskudnim resursima vode.

Smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima: Korištenje solarnih panela pomaže smanjiti ovisnost o fosilnim gorivima i smanjiti ranjivost na fluktuacije cijena nafte, plina i ugljena.

Očuvanje prirodnih resursa: Proizvodnja solarnih panela zahtijeva materijale poput silicija, aluminija i stakla. Međutim, solarni paneli imaju relativno dug vijek trajanja (obično 25-30 godina ili više), a njihova proizvodnja je povoljnija za okoliš u usporedbi s proizvodnjom fosilnih goriva. Najnovija istraživanja koristeći kombinaciju silicija i perovskita idu u smjeru produljenja životnog trajanja solarnih panela na 100 godina.

Poticanje obnovljive energije: Povećana upotreba solarnih panela doprinosi rastu tržišta obnovljive energije i potiče razvoj čistih tehnologija. To također stvara radna mjesta u industriji obnovljive energije.

S druge strane:

Proizvodnja silicija: Silicij je glavni materijal koji se koristi u proizvodnji fotovoltaičkih ćelija za solarni panel. Proces proizvodnje silicija može biti energijski intenzivan i uključivati emisiju CO2. Postupci ekstrakcije i preoblikovanja silicija u oblik koji se koristi u solarnim panelima često zahtijevaju visoke temperature i kemijske procese.

Proizvodnja staklenih i aluminijskih okvira: Solarni paneli obično su montirani na staklenim pločama s aluminijskim okvirima. Proizvodnja stakla i aluminija također može uzrokovati emisiju stakleničkih plinova.

Transport i montaža: Proizvodi i komponente za solarni panel trebaju se transportirati do tvornica i lokacija za instalaciju. Ovisno o načinu transporta, to može dovesti do emisija CO2.

End-of-life tretman: Na kraju vijeka trajanja, solarni paneli moraju se zbrinuti. Recikliranje solarnih panela može zahtijevati energiju i resurse.

Iako solarni paneli imaju mnoge ekološke prednosti, njihova proizvodnja stvara C02. Međutim, tijekom vijeka trajanja panela, proizvodnja energije iz solarnih panela obično nadmašuje njihov ukupni ekološki utjecaj. Stoga se solarni paneli smatraju održivim izvorom energije koji doprinosi smanjenju negativnih utjecaja na okoliš i klimatske promjene.

 

Proces izrade solarne elektrane

Saznajte više o dokumentima za izradu elektrane.

Saznajte zadnje novosti vezane uz razvoj solarni elektrana.

Kalkulator uštede

Prvi korak za izračun vaše solarne elektrane.

Copyright © Sunčani grad d.o.o.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.