Kako bi potpuno odgovorili na pitanje što su hibridne elektrane prvo ćemo navesti koja su ti tip solarnih elektrana prema načinu skladištenja energije.

On-grid solarne elektrane

On-grid solarne elektrane, poznate i kao mrežno povezane solarne elektrane, su solarni sustavi koji su spojeni na javnu električnu mrežu (i.e. HEP). 

Kada on-grid solarna elektrana proizvodi više električne energije nego što je trenutno potrebno u domaćinstvu ili tvornici, višak energije se preusmjerava u elektroenergetsku mrežu. Taj višak se najčešće proizvodi tijekom dana kada solarna elektrana proizvodi više energije. Preko noći, kada domaćinstvo troši energiju a solarna elektrana ne proizvodi, onda korisnik preuzima nazad energiju iz mreže. 

Kaže se da se ta energije ‘netira’ odnosno poništava. Trenutno se ta energija netira po vrijednosti od 80%. Pojednostavljeno to znači da ako pošaljete 1kWh struje u mrežu, iz mreže preuzmete nazad 0.8kWh energije. Taj model je poznat kao Feed-in Tariff (FIT) ili Feed-in-premium (FIP) i računa se u EUR vrijednostima. 

Tijekom mjeseci vlasnik on-grid solarne elektrane vidi koji je kumulativni efekt svoje solarne elektrane, odnosno da li je više poslao u mrežu ili više povukao iz mreže. Ako je povukao više iz mreže, taj račun plaća na mjesečnoj bazi. Na kraju godine, ukoliko korisnik ima višak onda dobiva naknadu za taj višak. 

Drugim riječima, mreža je zapravo baterija koja preuzima višak energije i vraća nazad energiju kada je potrebna kućanstvu. Riječ baterija nas dovodi do idućeg tipa solarne elektrane – off grid.

Hibridne elektrane primjer

Off-grid solarne elektrane

Off-grid solarne elektrane su neovisni solarni sustavi koji nisu povezani s javnom elektroenergetskom mrežom. Ovi sustavi proizvode, pohranjuju i troše električnu energiju samo za potrebe domaćinstva ili objekta na kojem su instalirani, često bez korištenja spoja s vanjskom elektroenergetskom mrežom.

Off-grid sustavi koriste baterije ili druge načine pohrane kako bi akumulirali višak proizvedene energije za korištenje kada sunčeva svjetlost nije dostupna, poput noći ili oblačnih dana.

Off-grid solarne elektrane su često korištene u ruralnim područjima, udaljenim područjima, planinskim brdima ili otocima gdje pristup tradicionalnoj elektroenergetskoj mreži može biti ograničen ili nedostupan. Ove sustave često koriste kućanstva, farme, planinske kolibe, kampove ili druge objekte koji su udaljeni od centralizirane elektroenergetske infrastrukture.

On grid off grid solarne elektrane

Hibridne solarne elektrane 

Hibridne solarne elektrane kombiniraju aspekte on-grid i off-grid sustava kako bi iskoristile prednosti oba pristupa. Može biti povezana s elektroenergetskom mrežom, ali također može raditi kao off-grid sustav kada je potrebno. 

Hibridne solarno-pohranjene elektrane često se koriste u:

  1. Situacijama opskrbe gdje postoji elektroenergetska mreža, ali je povremeno nestabilna ili ima prekide u opskrbi, dopuštajući korisnicima da imaju stabilnu opskrbu energijom čak i tijekom takvih situacija.
  2. Ekonomskim situacijama u kojima se Feed-in Tarifa (otkupna cijena struje od mreže) smanjuje ili je preniska da bi bila isplativa te je veća vrijednost u držanju energije u bateriji u kući. 

Koje su prednosti različitih tipova elektrana?

Za zaključak da sažmemo koje su prednosti i slabosti tri različita tipa solarnih elektrana prema načinu skladištenja energije te navedemo za koje tipove korisnika su idealne. 

PrednostiSlabostiZa koga su idealne?
On-Grid SEManja investicija od off-grid i hibridnih (nema baterije)
Ovisnost o energetskom sustavu (dostupnost i cijena el. energije)Ovisnost o FIT (feed-in-tarifama)Za korisnike u zemljama s visokom FIT, trenutno HR sa 80% cijene el. Energije.
Korisnici koji troše više struje po ljeti i dnevnim satima kad su elektrane produktivnije, a manje u periodima kad elektrane ne rade.
Off-grid SENeovisne o energetskom sustavu i FIT tarifamaVeća investicija
Veći trošak održavanja (rok trajanja baterija je kraći od panela)
Za korisnike kod kojih je neisplativo ili nemoguće priključenje na mrežu (planinske kuće, kuće na otocima).
Hibridne SENeovisne o energetskom sustavu i FIT tarifama
Veća inicijalna investicijaKorisnici koji očekuju manju FIT tarifu i/ili povećanje cijene električne energije.
Korisnici koji imaju alternativni izvor energije (vjetar) koji može popuniti proizvodnju noći i i po oblačnom vremenu. 

Leave A Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)