Kako bi zaštitila građane Republike Hrvatske, od rastućih cijena energije, Vlada je koristila subvencije pa su građani i tvrtke samo na struji uštedjeli oko 800 milijuna eura u posljednjih godinu dana. 

Europsko Vijeće komentiralo je proračune država članica te je Hrvatska upozorena da proračun nije u skladu s traženim preporukama. 

Europsko vijeće traži da se smanji proračunski deficit

Pashcal Donohoe, predsjednik Euroskupine, je na sastanku u Bruxellesu, 7. prosinca 2023. tražio da države koje nisu u skladu s preporukama poduzmu radnje kako bi smanjile vrijednost energetskih potpora – i na taj način smanje proračunski deficit (odnosno tražio da države na koje se to odnosi, a među kojima je i Hrvatska da što prije ukinu subvencije).

Politika države da zaštiti građane od visokih cijena sada je pred ozbiljnim izazovom. 

Subvencije su na snazi do 31.ožujka 2024. pa bi građani račune s novim cijenama mogli dobiti već za travanj 2024. 

Bez subvencija, cijene struje za kućanstva mogle bi se bez problema udvostručiti. Pratit ćemo odgovor i postupke Vlade na ovo upozorenje.

Jedan od mogućih rješenja je ulaganje građana u obnovljive izvore energije (uz mogućnost subvencioniranja FZOEU ili jedinica lokalne samouprave).

Izvor: Council of EU – Newsroom Videos (europa.eu); https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/nakon-packi-iz-eu-a-rast-ce-cijene-struje-mogla-bi-se-i-udvostruciti—816777.html?itm_source=TopNews&itm_medium=Dnevnik&itm_campaign=Naslovnica

Leave A Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)